De zomer straalt in iedere vaas zodra je er Delphinium in ontdekt. Delphinium, misschien beter bekend als ridderspoor, is een lange bloem met hoge pluimen die al snel boven andere bloemen in een boeket uitsteken. In een boeket wordt ridderspoor vaak gebruikt als centraal punt waar andere bloemen rondom heen zijn geschikt.

Dit is ridderspoor 

Ridderspoortakken zijn hoog en dragen bloemtrossen in een heldere kleur. Vaak zijn ze in verschillende tinten blauw, maar er bestaan ook witte, rode en gele varianten. Je hebt enkelbloemige en dubbelbloemige ridderspoor. Een heel lange steel ridderspoor kan wel twee meter hoog worden. Ridderspoor is een echte zomerbloem. Wij van Bloemisterij 't Kroontje werken er veel mee in de bloeitijd juni en juli, maar er zijn ook latere bloeiers die je in augustus en september ziet. Buiten genieten vlinders en bijen er ook van. Ridderspoor is familie van de ranonkel, anemoon en akelei. Allemaal bloemen die je zomers blij maken.

Dolfijn en ridders, ja hoor

Delphinium is het Latijnse woord voor dolfijn. Er zijn mensen die vinden dat de knoppen van de bloem op dolfijnen lijken. Daar schijnt dus de naam vandaan te komen. En de Nederlandse naam ridderspoor heeft een heel andere herkomst. De bloem heeft naar achter stekende delen zoals je dat vroeger zag bij sporen aan de rijlaarzen van ridders. Zeggen ze. Vandaar dus ridderspoor. Tja. Nou goed, hoe je het ook noemt, de bloem blijft prachtig en wordt altijd geassocieerd met de zomer. Er zijn honderden soorten ridderspoor, van de gewone tot tere ridderspoor en je hebt ook Chinese ridderspoor. Delphinium Pacific kan tot wel tweeënhalve meter hoog kan worden en heeft heel grote bloemen en dichte bloemaren in prachtige tinten blauw tot paars, lavendel, roze en wit.

Ridderspoor en 't Kroontje

Je kunt door de bloembindsters van 't Kroontje de bloempluimen van ridderspoor als hoofdbloem laten binden in een boeket, of je kunt er een boeket met andere bloemen extra bijzonder mee maken. In de categorie Bloemen in onze webshop kun je dat bijvoorbeeld zien bij boeket Strelitzia en ook bij boeket Melanie. Zie ook onderaan dit artikel. 

Zo verzorg je een boeket met ridderspoor

* Snij de stelen van de ridderspoor schuin af met een schoon en scherp mes.

* Zet de bloemen in een schone vaas met schoon water dat op kamertemperatuur is. En wat die vaas betreft: kies een hoge vaas zodat de pluimen minder snel gaan hangen.

* Vergeet niet het zakje snijbloemenvoedsel toe te voegen dat je van 't Kroontje hebt meegekregen. Zo blijft je ridderspoor nog langer mooi en fris.

* Kijk iedere dag of je water moet bijschenken en ververs het water in de vaas vaak.

* Ridderspoor houdt er niet van om in de buurt van de fruitschaal te staan.

* Ook houdt ridderspoor er niet van om op de tocht te staan, in de volle zon of bij de verwarming. Dat laatste zal in de zomer niet zo vaak voorkomen, maar we zeggen het er toch maar even bij.

Als laatste een romantisch weetje over ridderspoor

De bloemen van de ridderspoor staan symbool voor bescherming. Dat komt waarschijnlijk omdat ze manshoog kunnen worden. De bloemenaren stonden heel vroeger ook symbool voor adel, rijkdom en trots. Je ziet ridderspoor ook wel op historische schilderijen. Andere symboliek met ridderspoor is gezondheid, plezier en een warm hart. Nou, positiever kunnen we het niet maken. Geniet deze zomer dus van ridderspoor in je boeket bloemen. Wil je een bijzonder boeket met ridderspoor? Neem dan contact met ons op, dan zorgen wij dat de bloemen zo vers mogelijk voor je klaarstaan.